Rodinný dům Litice

Základní info

Autor: PROGRES ATELIER

Realizace: 2014

Stavbyvedoucí: Jaroslav Peroutka

Foto: Martin Zeman

Užitná plocha: 157 m2
Zastavěná plocha: 147,8 m2
Obestavěný prostor: 510 m3

Vliv denního světla na dynamiku architektonického prostoru je nesporný. Zatímco svítidla jsou inertní součástí architektury, přirozené světlo jako tvůrčí nástroj umí měnit její charakter v toku času a naplnit objekt nesrovnatelnou emocionální hloubkou. Pokud architekt obratně zachytí proud světla zvenčí, může ho dále rozptýlit, odrazit, zlomit či zaměřit i do těch nejtemnější zákoutí a oživit tak zvláštní příchutí vše, čeho se dotkne.

Je zřejmé, že u této dřevostavby překonali architekti Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda „měřitelné“ a ukázali, že práce s přirozeným světlem je mnohem více než jen optimalizace energetického potenciálu budovy. Zadání domu bylo rozsahem běžné velikosti bydlení pro mladou rodinu v pasivním standardu. Dana a Radek kladli jako budoucí uživatelé důraz na maximální otevřenost obytného prostoru a jeho propojení se zahradou.

Zvolené konstrukční řešení umožnilo vytvořit srdce domu – velkorysý, vzdušný obytný prostor„Jsme maximálně nadšeni. Je tady sluníčko, světlo, přesně takhle jsme si to představovali. Nedokážeme ani popsat, jak je náš dům báječný,“ rozplývají se oba majitelé, a architekt Kaas k tomu dodává: „Dřevěné panely Novatop posloužily jako velkorozponové nosníky, díky kterým bylo po troše počítání a statiky možné překonat rozpětí pod nosnou stěnou až osm a půl metru bez podpory a také vytvořit výrazné horizontální okenní otvory. To by bylo v klasickém zděném systému poměrně komplikované a nákladné.“