Rodinný dům Babice

Základní info

Autor:  Ing. arch. Lukáš Pejsar
Realizace:  2020
Stavbyvedoucí: Jan Salinger
Foto: Petr Polák
Užitná plocha:  160 m2 (+70 m2 parkovací stání)
Zastavěná plocha:  106 m2
Obestavěný prostor:  630 m3
Obestavěný prostor parkovacího stání:  470 m3

Dům v místě bývalého žulového lomu je výsledkem díla klienta, který tento unikátní pozemek s unikátním příběhem velikou část svého života piplal k dokonalosti. Finálním počinem následně byla rezidence, která se vypíná nad zatopený lom. Klient není fanoušek čistých detailů a minimalistického interiéru. Naopak, chtěl moderní srub, který bude mít veliký charakter a kde bude moc mít vše, co k životu potřebuje.

Stavba stojí na místě bývalé roubenky, kde kvůli jejímu technickému stavu již nešlo dlouhodobě žít. Klient si přál zachovat genius loci a úkol našeho architekta Lukáše Pejsara byl tedy, přenést toto místo do 21 století, ale zachovat pohodu a klid, které tu odjakživa byly.

Architektura odráží podstatu místa a protější loděničky a přidává punc moderních horských chaletů. Už když člověk vkročí na pozemek a přes klidnou hladinu vody vidí tento chalet, tak ví, že pohodové časy vládnou zdejšímu místu. Cílem nebylo atmosféru místa rozbít ultra-moderní stavbou, ale doplnit to, co chybělo k dokonalosti. Protože ruku na srdce, takový pozemek se vidí málokdy.